Tagegyesületek

Barcs

A Barcsi Szív Egyesület 2002 januárjában alakult, a Somogy Megyei Bíróság 2002/2680. sz. alatt vette nyilvántartásba. Székhelye: 7570 Barcs, Bajcsy-Zs.u.101.3/1. Bírósági nyilvántartási szám: 14-02-0002680, Kaposvári Törvényszék.

Adószám: 18776137-1-14. Bankszámla: K&H Bank Zrt.: 10403222-50526775-66531006.

Képviseli: Békefiné Dr. Kis-Kollár Éva elnök (Tel.: +36203950975), Kaviczki Károly ügyvezető elnök (Tel.: +36303063112).

Elérhetőség: barcsiszivegy@freemail.hu
Honlap: www.barcsiszivegyesulet.hupont.hu

Egyesületünk céljai, tevékenységi köre:

- Az egészséges emberek egészségének fenntartása, betegségek megelőzése, a szív- és érbetegségek helyreállításának, kezelési módjainak ismertetése, a szív-érbetegek gyógyulásának, beilleszkedésének elősegítése a társadalmi életbe.

- Rendszeres szabadidős- és sporttevékenységek, egészségügyi szűrések szervezésével a rehabilitációs, ill. gyógyító-megelőző lehetőségek előtérbe helyezése.

- Állami egészségügyi szolgálatokkal, szervekkel, más civil szervezetekkel kapcsolatok kialakítása, együttműködések fenntartása.

- Tudományos, ill. orvosi előadások szervezése, elsősegélynyújtással kapcsolatos ismeretek terjesztése, életvezetési-életmódbeli tanácsadás táplálkozásra, sportolásra, testi-lelki egyensúly biztosítására, a szabadidő hasznos eltöltésére.

- A Barcsi Szív Egyesület általában minden hónap utolsó szerdáján 17:00 órakor tart taggyűlést, keddenként és csütörtökönként pedig 17:00-tól térítésmentes rekreációs-rehabilitációs tornát. (Jelenleg a Móricz Zsigmond Művelődési Ház Kupolás termében.)


Jelentősebb programjaink az utóbbi évben, években:

Egyesületünk tagjainak több alkalommal is betegségek megelőzésével, illetve betegségekkel kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokat szerveztünk. Általában helyi orvosok, és felsőfokú képesítéssel rendelkező egészségügyi szakemberek irányították figyelmünket egy-egy kiemelt betegségre, betegségcsoportra. Szép létszámmal vettünk részt a Richter Egészségnapon Nagyatádon, valamint látogatást tettünk az EGIS Tudományos és Technológiai Központban és a Mentő Múzeumban Budapesten.

Előadásainkat több fórumon is hirdetjük (a helyi médiák segítségével, valamint plakátok kihelyezésével, illetve honlapunkon keresztül) és nem csak egyesületi tagok látogathatják. Egyesületünk vezetőit is felkérik – általában közoktatási intézmények, más civil szervezetek – előadások tartására, különböző témakörökben és helyszíneken, több alkalommal évente.

Kis szünetet kivéve majdnem egész évben tartunk tagjaink részére heti 2 alkalommal rekreációs-rehabilitációs tornát, melyet a 70 fős tagságunk kb. 1/4-e látogat rendszeresen.

Több esetben szerveztünk gyalog-, és kerékpáros túrákat, valamint buszos kirándulásokat is a szabadidő hasznos eltöltésére.

Évente egyszer jótékonysági Táncos rendezvényt tarunk, mely elég népszerű, és támogatott a vállalkozók, cégek tombola-felajánlásainak és a vidám, szórakoztató nyitó műsorszámnak köszönhetően, no meg a szépen feldíszített teremnek köszönhetően is.

Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat (vérnyomás,- BMI-, pulzus-, véroxigén-szint-, vércukor vizsgálat) tartottunk a lakosság részére összességében több ezer főre kiterjedően, pl. Barcson a Majálison, a Barcsi Járásban falunapokon: Bolhón, Darányban, Csokonyavisontán, Vízváron, illetve az Avermann-Horváth Kft. Családi Napján, valamint a Dráva Makettnél.

Pályázatainknak („Adj esélyt az életnek”, „Szívvel-lélekkel” című EMVA-LEADER projekt) köszönhetően 2 újabb – laikusok által is használható – defibrillátort adtunk át használatba 2 közintézménynek, így a már régebben a Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központnak átadott mellett a Móricz Zsigmond Művelődési Központ és a Dráva Völgye Sportcsarnok is rendelkezik ezzel az életmentő eszközzel. Természetesen igyekeztünk elég széles körben a használatukat, illetve az alapfokú újraélesztést is megtanítani, és évente továbbképzéseket tartunk ezen intézmények alkalmazottainak.

Minden évben részt veszünk - hol kisebb, hol nagyobb létszámmal - a Magyar Szív Egyesületek (szervezetileg és elnevezését tekintve régen „MASZIV”, Országos Szövetséggé alakulásunkat követően „MASZEOSZ”) Orvos-beteg Konferenciáin és Sporttalálkozóin. A MASZEOSZ II. Orvos-beteg Konferenciáját és Sporttalálkozóját Barcson rendezzük meg 2017. augusztus 4-5-6-án, előre láthatólag kb. 300-400 fő részvételével.

Köszönjük alapítóinknak, mindenkori tagságunknak és vezetőségünknek, nem utolsó sorban rendszeres, illetve alkalmi támogatóinknak, hogy előbbiek nemes céljait utóbbiak önzetlen hozzáállással segítenek valóra váltani, újabb célokat megfogalmazni, és teljesíteni!