Tagegyesületek

Dombóvár

Több mint húsz évvel ezelőtt, 1993-ban született az ötlet a szívklubról, ahol lehetőség adódik beszélni a szívbetegségekről, egészséges életmódról, megelőzésről, rehabilitációról. Lehetőség arra is, hogy előadás után közvetlen, kötetlen beszélgetés alakuljon ki az orvos és betegek között. Kezdetben 10 - 15 érdeklődő látogatta a Szívklubot, ma már több mint 60 fő jön el foglalkozásainkra.

Az első 5 - 10 évet a próbálkozások jellemezték. Az első ismeretterjesztő előadások, az első "bodza” kirándulás - ahogy a gyermekeim nevezték akkoriban - Bordiné, Irénke vezetésével ismerkedtünk a gyógynövényekkel, és a bodzaszörp készítésével.

Az ismeretterjesztő előadásokat elsősorban helyi és környékbeli orvosok tartották. Néhány alkalommal a helyi tévé is tájékoztatott az eseményekről.

Az első koleszterinszűrésen több mint száz ember jelent meg, de nagy érdeklődés kísérte a diétás sütemények bemutatóját is. Kirándulásaink népszerűek voltak, melyeken bárki részt vehetett. Időközben cserélődött a tagság, egyesek lemorzsolódtak, majd újak jöttek helyettük.

Havonta egy alkalommal tartottunk előadást a Művelődési Házban, a helyszín azóta sem változott. A karácsonyi klubesteken gyermekeink, vagy néhány tagunk lépett fel. Minden évben új dolgokat, előadásokat kellett kitalálni, ami nem volt egyszerű feladat.

A 2008 - as évben egyesületté alakultunk, így több pályázaton is részt vehettünk. Kaposszekcsőről is sokan csatlakoztak hozzánk. Tóth Imre lett az elnök, a szakmai vezetés munkáját én végeztem, de a teendők egy része megoszlott. Egyre többen csatlakoztak hozzánk, akik aktív tagjaivá váltak a közösségünknek. Először a pécsi szívklubbal, majd a faddi és a nagyatádi szívklubokkal vettük fel a kapcsolatot, társklubjainkká váltak, akikkel együtt tartottunk rendezvényeket.

Szakmailag Dr. Papp Lajos, majd Dr. Szabados Sándor szívsebész professzorok támogatták munkánkat, az együttműködés a mai napig tart. Nagyszámú, magas színvonalú előadást hallottunk a pécsi orvos kollégáktól. Az egyesület pedig egy összetartó közösséggé vált, ahova szívesen járnak az emberek. A nívós előadások, a közös főzések, a társklubokkal való kapcsolat, közös sportesemények régiós szinten is fontos kapcsolat a szívbetegek számára.

2015 -ben a Közgyűlés megválasztott Elnöknek, a vezetőség 5 , az Ellenőrző Bizottság pedig 3 főből áll.

Dr. Bereczki Mária
kardiológus osztályvezető főorvos
a Dombóvári Szívklub Egyesület alapító elnöke.