Tagegyesületek

Székesfehérvár

„SZÍVVEL – LÉLEKKEL , ÖSSZHANGBAN AZ ÉLETTEL…”Több mint 20 évvel ezelőtt a Magyar Szív Egyesület tagcsoportjaként, 1994-ben magalakult a Székesfehérvári Szív Klub Dr. Szabó Péter kardiológus,
osztályvezető főorvos vezetésével. Az egyesület célja az volt, hogy összefogja a különböző
szív - és érrendszeri betegségben szenvedőket.
A Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakképző Iskola tornatermében heti két alkalommal gyógytornász vezetésével mozoghattak.
Pszichológus segítette a tagokat a lelki gyógyulásban. Később önálló orvosi szobát is kialakítottak, ahol EKG berendezéssel majd ultrahangos készülékkel végezték a betegek kontroll vizsgálatát.

2015-ben, több évtizedes munka után az Országos Szív Egyesület anyagi okok miatt szüneteltette tevékenységét.
A székesfehérvári tagcsoport működése is bizonytalanná vált. A taglétszám 20 fő alá csökkent.

Két éve ősszel, 49 évesen kaptam szívinfarktust. A kórházi rehabilitáció idején olvastam egy újságcikket a Székesfehérváron működő Szív Klubról. Hazatérve felkerestem őket. Emlékszem, az iskola folyosóján asztaliteniszeztek néhányan. Komjáthy Gyuri örömmel fogadott. Készségesen tájékoztatott a rehabilitációs tornáról, akkori működésükről. Annyira kedves és barátságos volt, hogy legközelebb már ott voltam és az óta is rendszeresen járok a sportfoglalkozásokra.

2015. év végén Dr. Orbán Csaba (Nagyatád) vezetésével újjá alakult a Magyar Szív Egyesületek Országos Szövetsége. A mi klubunk is újjá szerveződött. Néhány aktív és lelkes emberke segítségével megkerestük a régi tagokat, betegtársakat. Sokat beszélgettünk, célokat tűztünk ki magunk elé. Sikerrel jártunk.

2016. január közepén megalakult a Székesfehérvári Szív Egyesület Komjáthy György elnök vezetésével, de már 57 fővel. Jobb-keze, Kutiné Marcsi minden követ megmozgatott azért, hogy működhessünk. Civil szervezetként továbbra is összefogjuk a szív – és érrendszeri betegséggel küzdő, infarktuson és szívműtéten átesett társainkat.

Mindehhez sok támogatást kaptunk Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatától, képviselőitől. Továbbra is biztosítják azt, hogy a székesfehérvári Deák Ferenc Szakközépiskolában működhessünk. Anyagilag és tárgyi felszerelésekkel is segítenek bennünket.

Nagyon jó az együttműködésünk a Fejér Megyei Szent György Oktató Kórház Nori Ibrahim által vezetett kardiológiai osztályával. Rendszeresen küldik hozzánk az új betegeket tudva azt, hogy egy megbízható, egészségükért tenni akaró közösségbe jöhetnek. November óta Dr. Vagyon Gábor orvos végzi az egyesület tagjainak szűrővizsgálat.

Szeptemberben egy nagyon helyes, fiatal gyógytornász srác vette át a rehabilitációs torna irányítását. Fábián Árpád „Árpi” Pécsett végzett, szerencsénkre olyan szakon, hogy tiszta szívvel, szívből és szeretettel tartja rehabilitációs foglalkozásait. Mi pedig hetente kétszer, kedden és csütörtökön 30-40 fővel kiadjuk a szívünket-lelkünket neki.

Az iskolában szabad sportfoglalkozás keretében lehetőségünk van asztaliteniszezni, kosárlabdázni, tollasozni, kapura rúgni, focizni, konditermet használni. Többen úszni járnak, sakkoznak. Megalakítottuk a női tekecsapatot, erősítésként Istvánnal. Ezen kívül egyesületünk röplabda csapattal is rendelkezik, akik az elmúlt évek alatt nagyon sok sikert értek el a szív egyesületek bajnokságain és kupákkal gyarapították gyűjteményüket.

Azon kívül, hogy rendszeresen sportolunk, hetente két alkalommal gyógytornász vezetésével mozgunk, havonta szakmai előadásokkal, baráti beszélgetésekkel segítjük egymást abban, hogyan változtassunk eddigi életvitelünkön.

Dietetikus tanácsadó tájékoztatott bennünket az egészséges táplálkozásról. Arról, hogyan vigyázzunk két fő ellenségünkkel, a magas vércukor és koleszterinszinttel.

A mentőállomásról érkezett hozzánk Dr. Klupács Péter és Mészáros Zalán, akik a hirtelen szívleállásról, újraélesztésről tartottak érdekes és látványos bemutatót.

Részt vettünk és veszünk Székesfehérvár Megyei Jogú Város rendezvényein. Hirdető táblával, szórólapokkal, matricával, léggömbbel terjesztjük egyesületünk működését. Megmutatjuk, hogy kortól-nemtől függetlenül, szívünk rendetlenkedésével is lehet normális, egészséges életet élni. Jelenleg már 95 fő a tagságunk.

Események,, ahol jelen voltunk:
- Lecsófőző Vigasság
- Civil nap
- Szív Napja
- Halünnep
- Egészségszűrő Napok

Egyesületünk tagsága minden alkalommal megemlékezik az ünnepekről:
- Karácsony
- Nőnap
- Férfinap
- Évzáró ünnepség

Elérkezett a Magyar Szív Egyesületek Országos Szövetsége II. Sporttalálkozója.
Barcs, 2017. augusztus 4-6.

Minden versenyzőnek és résztvevőnek sok sikert és jó szórakozást kívánok egyesületem tagsága nevében

Simonné, Márti