Tagegyesületek

Szolnoki Szív és Érrendszeri Betegek Rehabilitációs Egyesülete

Egyesületünk megalakulásakor - 1989 - kidolgozta azt a rehabilitációs, prevenciós programot, amely alapján a mai napig dolgozunk, az intézeti rehabilitáció szerves folytatásaként. Heti 3 alkalommal 2x60 perces foglalkozásokat (kardiotréning) tartunk 2 csoportban, orvosfelügyelő és 2 szakember vezetésével.

A program elemei:

Kiválasztani azt a beteget, aki a lehető legkisebb kockázat vállalása mellett alkalmas az ambulans rendszeres és folyamatos fizikai tréningre. Ez szakorvosi vizsgálatok, alapján történik / anamnézis, fizikális vizsgálatok, EKG ECHO-card vizsgálat, ergometria/. Ennek alapján egyénre szabottan, rizikó statusának megfelelően tervezhető a testedzés a terhelés során elért maximális pulzusszám 70-80%-án, vagy az életkor szerinti maximális pulzusszám 60-80%-án. Az aktivitási programok közül az aerob energiaigényű dinamikus gyakorlatok folytatása a célszerű /kocogás, futás, gimnasztika, labdajátékok/. Az élvezetes fizikai gyakorlatokhoz összeállításával azt szeretnénk elérni, hogy mindenkinek -aki részt vesz a programban- beépüljön életvitelébe, és lételemévé váljon a rendszeres mozgás élete végéig, ezáltal javuljon általános egészségi állapota, csökkenjenek szívpanaszai, tökéletessé váljon közérzete.

Rendszeres és szükséges gyógyszerek szedése mellett a vérnyomás és a szívfrekvencia szoros ellenőrzése / tréning előtt, tréning közben, tréning után/ ad lehetőséget a résztvevők kardiális állapotának ellenőrzésére és a terhelés intenzitásának beállítására. A fizikai tréning várható pozitív hatását ¼-1/2 évenként szakambulancián végzett ellenőrzésekkel mérjük fel. ( Fizikális vizsgálat, RR, EKG, ECHO, Ergometr.) A Hetényi Géza Kórház Kardiológia Osztályán rehabilitációs ambulancia működik, itt soron kívüli vizsgálaton elvégzésére van lehetőségünk a programban résztvevők panaszainak kivizsgálására.

A fizikai tréning a secunder prevencio fontos része, de ezen kívül a másodlagos megelőzés alap programja a rizikótényezők elleni harc, megpróbálni leszoktatni betegeinket a kóros, káros szenvedélyekről /dohányzás, túlzott mértékű coffein- és alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás/. Felvilágosítani betegeinket az érbetegségük kialakulásának természetéről, a gyógyszeres kezelés fontosságáról, társbetegségek kezeléséről, panaszaik időbeni jelzéséről és az esetleges szükségessé váló műtéti /koszorúér műtét/ beavatkozás elfogadásának fontosságáról. A másodlagos prevenció fontos része még a hangulatjavító egyesületi rendezvények, kirándulások megszervezése. Fenti programot előadások tartásával, egyéni elbeszélgetések folytatásával, étel bemutatók szervezésével valósítjuk meg. Ezen kívül minden évben részt veszünk az Országos Sporttalálkozón, és évente tartunk közgyűlést, ahol lehetőség van megbeszélni elkövetkezendő terveinket.

A primer /elsődleges/ prevencio a betegség kialakulását célozza elkerülni. Civil szervezeteknél, iskolákban, fórumokon előadásokat tartunk, szűréseket végzünk / vérzsír, vércukor, vérnyomás/, egészséges táplálkozást reprezentáló étel bemutatatókat tartunk, diétás tanácsadással.

Egyesületünk tehát rehabilitál és harcol az érbetegség kialakulása, vagy a már kialakult betegségek további romlása ellen - céljaink megvalósítása érdekében.

Munkánkhoz támogatást kapunk a Polgármesteri Hivataltól (TEK!), szponzorainktól és a rendszeresen beküldött sikeres pályázatokból. Az edzéseken résztvevő betegeink havi tagdíjjal járulnak hozzá működésünkhöz, és többen utalják nekünk adójuk 1%-át is.

Jelenleg 80-90 fő az egyesületi létszám, ebből a foglalkozásainkon részt vesz 40-50 fő.

Fontos kapcsolatunk van a Szolnok TV-vel, ahol évente 1x-2x élőbeszélgetésekre kerül sor, bemutatva az Egyesületünk munkáját.

28 éve folyamatosan végzett munkánk sikerét betegeink jó fizikai és egészségi állapota, valamint a munkaképes korosztály munkába való visszatérése (kevesebb táppénz, kevesebb rokkant) igazolja.

Szív és Érrendszeri Betegek Rehabilitációs Egyesülete
5000 Szolnok, Szapáry út 19.
Az Egyesület elnöke: Bagdi Sándor
Az Egyesület elnök-helyettese és orvosfelügyelője: Dr. Veres Edit kardiológus főorvos
Irodavezető, kapcsolattartó: Veress Dóra
email: szivrehab@gmail.com
honlap: szivrehab.hu
Megtalálhatók vagyunk a Facebookon is.